środa, 7 marca 2012

Oleje zimnotłoczone

Na rynku dostepne są różne oleje, w różnych cenach. Znajdziesz duże rozbieżności w cenach, wszystko zależy od użytego surowca, jak i od metody tłoczenia. Wśród metod tłoczenia na zimno, także są rozbieżności, niektóre z nich psują właściwości ziarna już na samym początku, gdyż wymagane jest podgrzanie ziarna... co ułatwia późniejsze tłoczenie.

 Firma z która współpracuje   zdecydowała się pójść trudniejszą drogą, olej tłoczony jest bezpośrednio z całych zimnych ziaren, niczym nie preparowanych. Dzięki temu ten olej zawiera całe bogatcwo wyciągnięte z natury. Na rynku znajdziesz także oleje, które mimo że zimnotłoczone to będą znacznie odbiegały smakiem od naszych, dlaczego? Dlatego, że tłoczone są z wcześniej preparowanych ziaren, np. olej ostropestowy często wyrabia się z samego bielma, po uprzednim oddzieleniu łupinek. Olej taki jednak pozbawiony jest w dużej mierze tego co w nim najcenniejsze a więc symilaryny, której to najwięcej jest właśnie w skorupce. Olej nie jest pełnowartościowy jeżeli produkowany jest z resztek po przemyśle farmaceutycznym, który odbiera z ziaren to co najcenniejsze.

Postawowiono więc, pójść na przekór modzie i nie oczyszczać dokłanie olejów, właśnie dlatego iż  najcenniejsze wartości zawarte są w skorupkach ziaren, których cząsteczki tworzą w tych olejach naturalny osad. Ten olej który chce polecić zawiera  naturalny osad, poddany mikrofiltacji, osad ten w przyapadku większości olejów jest jego najcenniejszym składnikiem.

Oleje posiadają cechy jedynie, gdy są świeże i właściwie przechowywane. Przechowywać w temperaturze 0-10 st.C, w szczelnie zamkniętych pojemnikach, umieszczonych w ciemnych miejscach. Należy je chronić przed źródłem światła, olej jest szczególnie wrażliwy na promienie słoneczne.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz