Na rynku dostepne są różne oleje, w różnych cenach.
Znajdziesz duże rozbieżności w cenach, wszystko zależy od użytego surowca, jak
i od metody tłoczenia. Wśród metod tłoczenia na zimno, także są rozbieżności,
niektóre z nich psują właściwości ziarna już na samym początku, gdyż wymagane
jest podgrzanie ziarna... co ułatwia późniejsze tłoczenie.
Firma z która
współpracuje zdecydowała się pójść
trudniejszą drogą, olej tłoczony jest bezpośrednio z całych zimnych ziaren,
niczym nie preparowanych. Dzięki temu ten olej zawiera całe bogatcwo
wyciągnięte z natury. Na rynku znajdziesz także oleje, które mimo że
zimnotłoczone to będą znacznie odbiegały smakiem od naszych, dlaczego? Dlatego,
że tłoczone są z wcześniej preparowanych ziaren, np. olej ostropestowy często
wyrabia się z samego bielma, po uprzednim oddzieleniu łupinek. Olej taki jednak
pozbawiony jest w dużej mierze tego co w nim najcenniejsze a więc symilaryny,
której to najwięcej jest właśnie w skorupce. Olej nie jest pełnowartościowy
jeżeli produkowany jest z resztek po przemyśle farmaceutycznym, który odbiera z
ziaren to co najcenniejsze.
Postawowiono więc, pójść na przekór modzie i nie oczyszczać
dokłanie olejów, właśnie dlatego iż
najcenniejsze wartości zawarte są w skorupkach ziaren, których cząsteczki
tworzą w tych olejach naturalny osad. Ten olej który chce polecić zawiera naturalny osad, poddany mikrofiltacji, osad
ten w przyapadku większości olejów jest jego najcenniejszym składnikiem.
Oleje posiadają cechy jedynie, gdy są świeże i właściwie przechowywane.
Przechowywać w temperaturze 0-10 st.C, w szczelnie zamkniętych pojemnikach,
umieszczonych w ciemnych miejscach. Należy je chronić przed źródłem światła,
olej jest szczególnie wrażliwy na promienie słoneczne.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz